گز انگبین چیست ؟
خواص گز انگبین ؟
این سوالات شما است که ما قرار است به همه آن پاسخ دهیم . گزانگبین که با نام های گز مازج، گز علفی، گز خوانسار و .. شناخته می شود ، درختی بوته ای با ارتفاعی میان شش تا ده متر است که قطر آن نیز به ۳۰ سانتی متر می رسد . درخت گز انگبین انشعاب های زیادی دارد ، همچنین داشتن چوب سخت ، برگ های کوچک و صاف ، برگ هایی به رنگ غباری سفید از ویژگی های دیگر این درخت می باشد . گز انگبین در ترکیب خود ۴۰ تا ۵۰ درصد قند فروکتوز ، حدود ۲۰ درصد لوولوز، نزدیک به ۴۰ درصد تانیک اسید و حدود ۲۰ درصد دکستروز دارد .

درخت گزانگبین
اگر بخواهیم دقیقتر از ساز و کار این حشرات برای شما صحبت کنیم ، باید بگوییم که: « انگبین شهدی است که داخل گیاه گون وجود دارد. مان به موادی گفته می شود که طعم شیرینی دارند و بر اثر گزش حشرات و یا ایجاد شکاف هایی در تنه درختان یا سایر گیاهان، ترشح شده و بر روی پوست تنه درخت یا گیاه خشک می شوند.
قصه از جایی شروع می شود که از بین این همه گیاهان با مان های مختلف، حشرات پسیل گز عاشق مان درخت گون هستند که به نام انگبین لقب گرفته است. این حشرات با مکیدن شیره پرورده گیاه گون، آن را به کیسه مخصوصی که در بدن خود دارند منتقل کنند و در آن جاست که این شیره به شربتی شیرین تبدیل می شود. حالا شیره ای که به شکل شربت درآمده از بدن حشره خارج شده و بر روی ساقه گیاه منعقد می شود و حالت سفت و سختی به خود می گیرد.
بنابراین این پشه ها (که از خانواده پسیلا هستند)، با لانه گزینی در میان درختچه های گون و گزش شاخه و ساقه های جوان این گیاه، ماده ای محبوب را برای ساخت گز خوش طعم شاهکار آماده می کنند و اینجاست که لحظه شکار برای اشرف مخلوقات فرا می رسد و با جداسازی این شهد خشک شده، اولین گام برای تولید گز های خوش عطر و طعم برداشته می شود.

گزانگبین
خواص درمانی گز انگبین
گزانگبین علاوه بر اینکه یک ماده خوراکی خوش طعم است ، خواص دارویی بسیاری نیز دارد . فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی از مهم ترین ویژگی های گیاه گزانگبین است. از گزانگبین به طور سنتی در درمان اختلالات مختلف کبدی استفاده شده است. طبع برگ، ریشه و پوست این گیاه سرد و خشک می باشد اما شهد آن طبع گرم و خشک دارد. دم کرده برگ و گل گیاه گزانگبین دارای خواص ضد التهابی و ضد اسهال است. علاوه بر این، عصاره گزانگبین خواص ضد باکتریایی قابل توجهی در برابر سویه های پاتوژن انسانی از خود نشان داده است.
یکی از اولین کاربرد های گیاه گزانگبین در علم پزشکی، درمان مشکلات گوارشی است مانند رفلاکس معده، متوقف کردن اسهال خونی و جلوگیری از ابتلا به یبوست و هموروئید است.
1. درمان ناباروری آقایان
فروکتوز ماده ای موثر در کمک به ساخت اسپرم سازی در مردان و مشکلات ناباروری زوجین است. از سوی دیگر، گز انگبین سرشار از فروکتوز بوده و همین موضوع باعث شده تا مصرف این ماده اثربخش ، امیدی برای زوجین نابارور باشد . همچنین به تقویت قوای جسمانی ، اعصاب و … تاثیر زیادی دارد.
2. کمک به عملکرد صحیح دستگاه تنفسی و درمان سرماخوردگی
توانایی گزانگبین برای مبارزه با باکتری ها و ویروس ها باعث میشود که در صورت مصرف به صورت دمنوش و جوشانده ، برای مبارزه با سرماخوردگی و سایر عفونت های سینه نیز مفید باشد. همچنان که میبینیم مردم بومی خوانسار ، فریدن و.. از جوشانده این گیاه برای بخور در هنگام سرماخوردگی استفاده می کنند. درمان تنگی نفس و برطرف نمودن خس خس سینه ، از دیگر ویژگی های قابل توجه گیاه گزانگبین است.
3. درمان بیماری های گوارشی
گزانگبین ضد میکروب بوده و همیشه از آن، به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی یاد می کنند. این گیاه در درمان انگل روده نیز موفق عمل کرده است . خاصیت ضد اسهال بودن این گیاه، مربوط به پوسته گیاه گزانگبین است که جوشانده آن برای درمان اسهال و اسهال خونی مفید است .
دیگر خاصیت های گز انگبین نظیر :
- درمان یبوست و بواسیر در افراد سالخورده و کودکان مفید و ملین
- درمان تنگی نفس و خس خس سینه
- درمان نرمی استخوان
- درمان سوختگی
- درمان یرقان
- درمان ورم ، گرفتگی و انسداد مجاری طحال
- درمان زخم روده و اثنی عشر
استفاده از گزانگبین در تولید گز
باتوجه به خواص بسیاری که برای گیاه گزانگبین بر شمردیم ، استفاده از این شهد شیرین در تولید گز اصفهان و با عسل گون ، بهترین راهکار برای گز های رژیمی و گز های بدون شکر می باشد که به خودی خود توجیه می شود. قاعدتا گزانگبین از ویژگی های دیگری نیز برخوردار بوده است که برای درست کردن گز، از آن استفاده نموده اند ؛ وگرنه چه بسا گیاهان دیگری که خواص بیشتری هم از گزانگبین داشته اند، اما برای تولید گز استفاده نشده اند و اصلا طعم و مزه آن ها با این ساختار هماهنگی و همخوانی نداشته است .
گز هفت انگبین سنت
شرکت گز سنت با ابداع و تولید گز با ترکیبات هفت انگبین ، محصول ویژه و اختصاصی را به عرصه بازار گز گذاشته است که در ترکیبات آن از 15 درصد گزانگبین و شش مدل دیگر از انگبین های دیگر نظیر ( عسل ، ترنجبین ، بیدمشک، سرکه انگبین و … ) و همچنین با وجود 33 درصد مغز پسته محصول مغذی و خوشمزه ای را تولید و عرصه می نماید.